Duikteam

Het duikteam van de brandweer wordt ingezet bij waterongevallen in en ver buiten Schoonhoven. Denk hierbij aan te water geraakte personen, voertuigen of dieren.

Bezetting

Het duikteam werkt altijd met minimaal twee duikers. De eerste duiker is de reddingsduiker en gaat het water in om slachtoffers te redden. De tweede duiker zit inzetgereed op de kant en komt alleen in actie als de eerste duiker in nood raakt.

Een duikploegleider (DPL) is verantwoordelijk voor de veiligheid en geeft leiding aan de duikploeg. De chauffeur is ook duikassistent en maakt het duikteam compleet. Afhankelijk van de beschikbaarheid kan het duikteam aangevuld worden met meerdere duikers of assistenten.

Werkwijze

De wateren waarin we duiken zijn (bijna) altijd troebel. Meestal is er onder water geen zicht, dus de duikers moeten alles op de tast doen. Ze staan daarbij via een seinlijn in directe spraakverbinding met een assistent op de kant.

De duikassistent laat de duiker een patroon volgen, zodat snel en efficiënt een gebied afgezocht kan worden naar slachtoffers.

Omliggende duikteams

Veiligheidsregio Hollands-Midden beschikt over vijf duikteams in Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Ter Aar en Schoonhoven. Die eerste drie teams zijn beroepsbrandweer, terwijl Schoonhoven en Ter Aar bemand worden door vrijwillige brandweermensen.

Andere duikteams rondom het verzorgingsgebied van Schoonhoven zijn Woerden (Veiligheidsregio Utrecht), Capelle aan den IJssel (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) en Dordrecht (Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid).

5 duikteams

in Hollands-Midden

Omgeving

De rivier de Lek is het water met de grootste risico's in ons verzorgingsgebied. Met sterke stroming, dieptes van meer dan 9 meter en scheepvaart is dit de meest uitdagende plek om ons werk te doen. Onze duikers oefenen dan ook regelmatig om ervaring op te doen.

Polder

De rest van het verzorgingsgebied bestaat voornamelijk uit poldergebied met veel sloten waar regelmatig auto's te water raken. In de steden en dorpen worden vaak zoekacties gestart als kleding of een (kinder)fiets onbeheerd bij het water ligt.

Opleiding

De duikopleiding is een van de zwaarste opleidingen binnen de brandweer. Na uitgebreide theorielessen leren cursisten eerst de basis van het duiken in het zwembad.

Als ze dit onder de knie hebben gaan ze naar de duiktoren (zwembad van 9 meter diep), en leren ze hoe een collega‑duiker in nood gered moet worden. De laatste fase van de opleiding vindt plaats in het buitenwater waar verschillende onderdelen getraind worden.

Oefenen

Er zijn wettelijk strenge eisen voor een brandweerduiker en duikploegleider. Alleen door veel te oefenen, kunnen we voldoen aan deze eisen. Onze mensen die bij het duikteam zitten moeten veel tijd investeren om hun taak uit te mogen voeren.

Er zijn verplichte oefeningen die vaak herhaald moeten worden, zoals noodprocedures, duiken in stromend water, voertuig te water en vanaf hoge kades.

Inzettijd

Brandweerduikers kunnen afhankelijk van de waterdiepte maximaal een uur worden ingezet. Hoe dieper het water is, hoe korter de duikers onder water kunnen blijven. Veel wateren in de omgeving zijn ondiep (max. 2 tot 3 meter). In de rivier de Lek worden grotere dieptes bereikt van meer dan 9 meter. Brandweerduikers mogen maximaal 15 meter diep duiken.

15 meter

is de maximale duikdiepte

Voertuig

Het duikteam van brandweer Schoonhoven beschikt over een speciaal ingericht voertuig: het waterongevallenvoertuig (WO).

Materiaal

In de WO zitten alle materialen en uitrusting die de duikers nodig hebben om hun werk goed en veilig te doen. De duiktoestellen hangen in beugels, zodat ze onderweg naar een incident omgehangen kunnen worden.

Buddycheck

Omdat de duikers zich onderweg gereed maken, kan er snel hulp verleend worden. Er wordt ter plaatse nog een buddycheck gedaan om te controleren of de duiker veilig te water kan.

IJsduiken

Als de omstandigheden zich voordoen grijpt het duikteam altijd de kans om een ijsduik te maken. Onder een dikke laag ijs kun je niet zomaar omhoog als er iets mis gaat. Deze oefeningen vergen een goede mentale gesteldheid van de duikers.
Scroll naar boven