Over ons
Brandweer Schoonhoven staat dag en nacht klaar voor branden en ongevallen. Het korps beschermt de stad, haar inwoners, dieren en omgeving. Dit is de brandweer in de Zilverstad!
Contact
Adres brandweerkazerne
Het Bastion 7
2871 EV Schoonhoven
De kazerne is niet open voor bezoek zonder afspraak of voor algemene vragen.
Spoed 112
Acuut gevaar of levensbedreigende situatie.
Geen spoed 0900-0904
Niet-spoedeisende situatie waarbij je de brandweer ter plaatse nodig hebt.
Website VRHM.nl
Vragen over de brandweer, veiligheid of preventie.
Mail contact@brandweerschoonhoven.nl
Vragen voor Brandweer Schoonhoven.
Taken en omgeving
Brandweer Schoonhoven rukt ongeveer 130 keer per jaar uit. De situaties zijn heel verschillend: van branden en ongevallen tot reanimaties en gevaarlijke stoffen.
De oude binnenstad en de rivier de Lek maken het werk uitdagend. Branden in de oude binnenstad zijn lastig te bereiken en kunnen snel uitbreiden. Op de Lek zorgt scheepvaart en sterke stroming voor extra gevaren.
130 uitrukken
gemiddeld per jaar
![](https://brandweerschoonhoven.nl/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240423-WA0008-01-1024x768.webp)
Korps
Het korps bestaat alleen uit vrijwilligers. Zij combineren het brandweerwerk met hun baan en privéleven. Bij een melding komen ze snel naar de kazerne.
De vrijwilligers zijn betrokken bij de stad. Ze helpen niet alleen bij branden en ongevallen, maar ook bij evenementen en voorlichting.
![](https://brandweerschoonhoven.nl/wp-content/uploads/2023/06/Over-ons-algemeen-3-01-1024x766.webp)
Historie
De vrijwillige brandweer in Schoonhoven bestaat sinds 1935. In 1928 konden mensen zich al aanmelden. In de Schoonhovensche Courant van 1935 stond een verslag van de eerste bijeenkomst. Toen waren er 16 leden die geen vergoeding kregen.
Schoonhoven stond vanaf het begin bekend om de goede organisatie. Andere korpsen keken al in 1940 met interesse naar de aanpak van de brandweer in de kleine stad.
Duikteam
Het duikteam helpt bij mensen, dieren of auto’s die in het water terechtkomen. Ze hebben een speciaal waterongevallenvoertuig (WO) met hulpmiddelen om te duiken.
Het water is meestal troebel. De duikers voelen de bodem af, omdat ze onder water niets kunnen zien. Ze communiceren via een lijn met een duikassistent op de kant.
Niet elk brandweerkorps heeft een duikteam. Daarom rukt het duikteam ook uit voor ongevallen ver buiten Schoonhoven.
Duikers – Het duikteam heeft minimaal twee duikers. Eén duiker gaat het water in. De ander is voor de veiligheid van de eerste duiker.
Duikploegleider – De duikploegleider (DPL) stuurt de duikers aan en bewaakt de veiligheid.
Duikassistent – De duikassistent is ook chauffeur en helpt de duikers en de duikploegleider.
![](https://brandweerschoonhoven.nl/wp-content/uploads/2023/09/20230905175501_IMG_9021-2-1024x768.webp)
Brandweerboot
De brandweerboot helpt bij branden, aanvaringen, motorproblemen en andere ongevallen op het water. De boot ligt in jachthaven ’t Wilgerak en vaart zo snel uit naar de Lek.
De boot heeft sonarapparatuur om mensen of auto’s te zoeken. Duikers klimmen via een speciaal klapdeurtje makkelijk in en uit de boot. Er zijn ook een pomp en slangen aan boord.
First responders
De first responders bieden eerste hulp bij reanimaties. Ze zijn vaak sneller ter plaatse dan de ambulance. Zo maken ze het verschil in levensbedreigende situaties.
De brandweer werkt samen met ambulance, politie en burgerhulpverleners. Ze starten meteen met reanimeren en zorgen dat de patiënt snel betere zorg krijgt.
6 minuten
De overlevingskans is het grootst als de reanimatie binnen 6 minuten start.
![](https://brandweerschoonhoven.nl/wp-content/uploads/2024/09/1000075092-1024x770.webp)
Jeugdbrandweer
Bij de jeugdbrandweer leren jongeren vanaf 12 jaar over de brandweer en veiligheid. In een team doen ze oefeningen en activiteiten. Dit bereidt hen voor op een toekomst bij de brandweer.
Jeugdbrandweer Krimpenerwaard is een samenwerking tussen korpsen in de regio. Het doel is om jonge mensen enthousiast te maken voor het vak.