Terug naar 1982: “Vuur slaat toe in klokkenfabriek”

Tekst uit krantenartikelen maart 1982

Rond half vier in de middag van 4 maart brak brand uit in de stijlklokkenfabriek K.H. de Jonge aan de Oude Haven te Schoonhoven.

De brand richtte grote schade aan in het voorste (oudste) gedeelte van de fabriek. Het later aangebouwde nieuwe gedeelte bleef voor de vlammen gespaard. Ter bestrijding van het vuur moest het snel ter plekke gearriveerde Schoonhovense brandweerkorps de hulp inroepen van hun Goudse collega’s, die met een ladderwagen assistentie verleenden.

De brandweer had de handen vol om de schade, die overigens toch nog in de loopt, beperkt te houden. Deskundig en snel werk van de Schoonhovense brandweer leverde een uitstekend resultaat op bij dit streven.

De Rijkspolitie te Schoonhoven was donderdagochtend nog bezig met het onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de brand. De schade was toen nog niet exact bekend, maar zal enkele tonnen belopen, aangezien ook het productiegedeelte van het vuur te lijden had.

In het gebouw dat reeds enige malen eerder aan de vlammen ter prooi viel, was vroeger de “School voor Christelijk Volksonderwijs” gehuisvest. Vele toeschouwers zagen de brand dan ook met lede ogen aan.

Terug naar...
We zijn op zoek naar meer oude verhalen, foto's en krantenartikelen van branden, ongevallen of de brandweer in Schoonhoven. Bent u in het bezit daarvan en wilt u dat met ons delen? Neem dan contact met ons op.

De brand is naar uit het politieonderzoek is vast komen te staan, ontstaan door een oververhitting in de afzuiginstallatie van de middelste spuitcabine. Waarschijnlijk door warm lopen of spontane ontbranding. De schade beloopt enkele tonnen.

error:
Scroll naar boven