Weer gaslek door aanleg glasvezel: brandweer blijft uitrukken

Het was vanochtend weer raak in Schoonhoven: bij graafwerk voor het glasvezelnetwerk werd een gasleiding geraakt. Deze keer trok een graafmachine de gasleiding kapot in de Willem de Zwijgerstraat.

Recht omhoog
De leiding brak af bij een koppelstuk. Het gas blies recht omhoog de lucht in. De brandweer ontruimde de omgeving en zette de straat af. Daarna dichtte ze het lek met een houten kegel. De werklieden gingen op afstand verder met het graafwerk.

Waarom blijft de brandweer uitrukken bij gaslekkages?
Door een gaslek kan brand of een explosie ontstaan. In de buitenlucht lijkt dit gevaar klein. Maar het gas kan ophopen in ruimtes rondom het lek. Denk aan huizen, schuurtjes, kruipruimten en auto's.

De brandweer zet de omgeving af. Hiermee worden ontstekingsbronnen weggehaald en omstanders in veiligheid gebracht. Met meetapparatuur controleert de brandweer hoe ver het gas verspreidt.

Brandweermensen proberen het lek tijdelijk te dichten. Maar soms lukt dit niet helemaal. Daarom werkt de brandweer samen met netbeheerder Stedin die de leiding repareert.

Woningen gecontroleerd
In de rijtjeshuizen naast het gaslek deed de brandweer metingen. Door de gunstige wind hoopte het gas zich niet op in de woningen. De huizen werden niet ontruimd.

Netbeheerder
Netbeheerder Stedin repareerde de leiding. Daar bleef de officier van dienst van de brandweer korte tijd bij.

Eerder lekkages
Afgelopen maand zijn er al 3 andere gaslekken veroorzaakt door aanleg van glasvezel. De brandweer rukte uit naar de Wal, de Terp en de Dam. Ook vorig jaar waren de werkzaamheden goed voor zo’n 10 gaslekkages in Schoonhoven.

Scroll naar boven