Nieuwe brandweerwagen voor Schoonhoven

Brandweer Schoonhoven krijgt een nieuwe brandweerwagen. Na 19 jaar is de tankautospuit toe aan vervanging. Vrijdag reed het blusvoertuig voor de eerste keer de Zilverstad binnen.

Scania
De nieuwe brandweerauto is gebouwd op een Scania chassis. De opbouw is van Rosenbauer en wordt geleverd door Kenbri. Het voertuig vervangt de huidige MAN tankautospuit. Die komt uit 2005 en past niet meer bij de eisen en wensen van nu.

Veranderingen
De ‘nieuwe’ verschilt veel van de ‘oude’. Zo is de wagen comfortabeler en veiliger tijdens het rijden. Maar hij heeft ook ledverlichting, een grotere watertank en meer bluscapaciteit. In de auto is plek voor 7 brandweermensen. De oude had 8 plekken.

Gereedschap op accu
De materialen in de wagen zijn ook nieuw. Ze passen bij de technieken voor brandbestrijding en hulpverlening van dit moment.

Een grote verandering is de aandrijving van het gereedschap. Het redgereedschap voor verkeersongevallen werkt op accu. Eerst was dit met een aggregaat. Ook de kettingzaag, doorslijpmachine en verlichting werken met een accu.

Technische specificaties
- Kenteken 40-BXP-8
- Chassis Scania P320 B 4x2 NTG
- Vermogen 320 pk
- Bladvering voor en achter
- Lengte 7,00 m
- Breedte 2,55 m
- Hoogte 3,25 m
- Gewicht 14,5 ton
- Pomptype Rosenbauer NH35
- Pompcapaciteit 3.500 L/min bij 10 bar
- Watertank 2.000 L

Kazerne aangepast
Het nieuwe voertuig was te hoog voor de kazerne. Daarom werd de roldeur een aantal maanden geleden al aangepast. Nu staan tijdelijk de oude en nieuwe tankautospuit in de kazerne.

Oefenen
De brandweer gaat eerst oefenen met de nieuwe wagen. Chauffeurs doen rijtrainingen en oefenen met het bedienen van de pomp. Alle brandweermensen krijgen les over de nieuwe gereedschappen. Daarna passen ze dat toe in de praktijk. Vanwege de oefeningen is het voertuig veel op straat te zien.

In dienst
Eind mei gaat de nieuwe brandweerwagen in dienst. Vanaf dan rukt die uit voor incidenten in Schoonhoven. De oude tankautospuit gaat naar een veiling.

Brandweer Hollands Midden
Bijna alle kazernes van Brandweer Hollands Midden krijgen een nieuwe tankautospuit. De wagens zijn allemaal hetzelfde. Dit heeft voordelen voor het onderhoud. In totaal gaat het om ongeveer 45 nieuwe tankautospuiten.

error:
Scroll naar boven