Jeugdbrandweer

Wij gaan voor de volgende generatie brandweermensen. Jongeren trainen met actie en uitdaging!

Wat is de jeugdbrandweer?

In Nederland zijn meer dan 150 jeugdbrandweerkorpsen actief. In deze korpsen worden jongens en meisjes een aantal aspecten van het brandweervak bijgebracht. Daarbij is een van de doelstellingen dat kinderen eventueel door kunnen stromen naar de vrijwillige- of beroepsbrandweer.

Brandweercarrière

Zo zijn bij een groot aantal brandweerkorpsen mensen werkzaam die hun brandweercarrière bij de jeugdbrandweer zijn begonnen. Ook bij brandweer Schoonhoven is er een jeugdbrandweer en zijn er in het verleden al veel jeugdleden doorgestroomd naar het korps.

Jeugdbrandweer Krimpenerwaard

De jeugdbrandweer van Schoonhoven is onderdeel van de jeugdbrandweer Krimpenerwaard. Alle jeugdleden van de kernen Schoonhoven, Bergambacht, Lekkerkerk, Ouderkerk a/d IJssel en Haastrecht komen elke veertien dagen op vrijdagavond bij elkaar om te oefenen. De junioren oefenen apart van de aspiranten, zodat iedereen op zijn/haar eigen niveau kan oefenen.

Oefenavond

De oefening is elke keer in een andere plaats in de Krimpenerwaard. De leden verzamelen zich om 19:00 uur bij de kazerne van Schoonhoven en gaan vervolgens samen met de jeugdleiders naar de plaats waar die avond geoefend wordt. De avond begint met een korte uitleg, waarna al snel het 'bluspak' wordt aangetrokken om in de praktijk aan de slag te gaan.

Team

Na de oefening wordt er in de brandweerkazerne nog wat gedronken, want het teamgevoel is erg belangrijk. Om ongeveer 22:00 uur is iedereen weer terug in hun eigen kazerne en gaan de leden weer naar huis.

Junioren en aspiranten

Leden in de leeftijd tussen de 12 en de 15 jaar zijn junioren. Hier begint de (jeugd)brandweercarrière. Bij de junioren worden de basisvaardigheden van de brandweer opgedaan. Vaardigheden die later goed van pas kunnen komen. Het gaat niet alleen over brandweervaardigheden. Het werken in teamverband is minstens zo belangrijk. Zonder team geen resultaat!

Vanaf het jaar dat een jeugdlid 15 is kan hij of zij meedoen bij de aspiranten. Hier worden de basisvaardigheden verder ontwikkeld. Na het jaar dat het jeugdlid 18 is geworden mag hij of zij niet meer meedoen met de jeugdbrandweer. Zij kunnen solliciteren bij een vrijwilligers-, beroeps- of bedrijfsbrandweerkorps.

12 - 18 jaar

leeftijd van de jeugdleden

Wedstrijden

Naast de reguliere oefeningen doet de jeugdbrandweer ook regelmatig mee met wedstrijden. Diverse jeugdbrandweerteams uit het hele land doen daar aan mee. Ook organiseert de jeugdbrandweer elk jaar een onderlinge wedstrijd waarbij de teams uit de Krimpenerwaard het tegen elkaar opnemen.

24-uursdienst

De jeugdbrandweer doet geregeld een 24-uursdienst. Net als bij de 'echte' beroepsbrandweer zitten alle jeugdleden 24 uur lang op de kazerne om te sporten, oefenen, materieel te controleren en (fictief) uit te rukken. Zo kom je echt te weten wat het brandweervak inhoudt!

Kamp

Ieder jaar in het weekend van Hemelvaart (do t/m za) gaat de jeugdbrandweer op kamp. De locatie is altijd anders en met leuke spelletjes, speurtochten, zwemmen en een kampvuur krijgt de leiding het ieder jaar weer voor elkaar om een onvergetelijk kamp te organiseren.

Lid worden?

Is de jeugdbrandweer in Schoonhoven iets voor jou? Aarzel dan niet en kom gerust eens langs. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.
error:
Scroll naar boven