Brandweerboot

Met de boot biedt brandweer Schoonhoven hulp bij brand, aanvaringen, motorproblemen en andere incidenten op het water.

Taken

De Lek is een drukke rivier waar veel activiteit op en rond het water is. Beroepsvaart, pleziervaart, zwemmers en recreanten maken allemaal gebruik van hetzelfde water en er gaat dan ook geregeld iets mis.

De brandweerboot kan branden blussen, helpen bij aanvaringen of motorproblemen en kan slachtoffers vanaf schepen of uit de uiterwaarden transporteren.

Ondersteunen duikers

Daarnaast is ondersteuning leveren aan het duikteam een belangrijke taak. Duikers kunnen ingezet worden vanaf de boot of we zorgen voor een veilige werkplek door scheepvaart op afstand te houden.

De zijkant van de boot is uitgerust met een klapdeurtje, zodat duikers makkelijk in en uit de boot kunnen klimmen.

Sonar

Ook kan de brandweerboot met sonarapparatuur een gebied onder water in kaart brengen om personen of voertuigen te lokaliseren.

Vervolgens wordt een duiker erop afgestuurd om het slachtoffer naar boven te brengen.

Bemanning

Een aantal collega’s zijn opgeleid tot schipper en mogen met de brandweerboot varen. Ze beschikken over een vaarbewijs, een marifooncertificaat en een training om specifiek met deze boot te kunnen varen.

Er is altijd minimaal één schipper aan boord van het vaartuig en de bemanning wordt aangevuld met manschappen.

Twee motoren

De boot beschikt over twee motoren: een grote van 150 pk en een kleine van 30 pk. De grote motor wordt gebruikt om ergens snel ter plaatse te komen of om kracht te leveren bij het slepen van een vaartuig. De kleine motor is voorzien van schroefbescherming en wordt gebruikt als ondersteuning wordt geboden aan het duikteam.

150 pk

vermogen van de grote motor

Blussen

Met de pomp aan boord kunnen we ingezet worden om te blussen. Denk aan branden aan boord van schepen of branden in de uiterwaarden van de Lek. Daarnaast kunnen we waterwinning verzorgen naar de kant op moeilijk bereikbare plaatsen langs het water.

Ligplaats

Jachthaven 't Wilgerak is de thuisbasis van voor het vaartuig van brandweer Schoonhoven. Bij een incident trekt de bemanning in de kazerne hun overlevingspak aan en rijden ze naar de haven om op de boot te stappen.

Gedurende het hele jaar ligt de boot gereed en daarmee zijn we snel inzetbaar op rivier de Lek.

error:
Scroll naar boven