First responders

De first responders van brandweer Schoonhoven verlenen eerste hulp bij reanimaties. We zijn vaak eerder ter plaatse dan de ambulance, waardoor we levensreddende handelingen kunnen verrichten.

Uitrusting

Ons belangrijkste middel is de Automatische Externe Defibrilator (AED). Verder maken we gebruik van nitrile handschoenen, een beademingsmasker, een kledingschaar, scheermesjes en een portofoon. Voor onze eigen veiligheid hebben we altijd een koolmonoxidemeter bij ons.

Doel

De Brandweer First Responder (BFR) is min of meer een verlengde arm van de ambulance. Bij reanimaties binnen Schoonhoven wordt onze kazerne gealarmeerd. De hulpverleningseenheid die als eerste ter plaatse is (ambulance, politie, burgerhulpverlener of brandweer), start met reanimeren. Zo wordt tijdswinst gecreëerd en daarmee wordt voor de patiënt de kans op een positievere uitkomst vergroot. De first responders worden opgeleid door de ambulancedienst.

6 minuten

de overlevingskans is het grootst als iemand binnen deze tijd de reanimatie start en een AED aansluit

Bezetting

De dienstbus is het vaste vervoermiddel van de first responders. Met dit snelle voertuig kunnen we snel ter plaatse zijn en hebben we minder last in smalle straten dan met onze tankautospuit. Bij iedere inzet rukken minimaal drie first responders uit. First responders bij brandweer Schoonhoven hebben dit als neventaak, naast het reguliere brandweerwerk.

Samenwerking

Bij een reanimatie komen veel hulpverleners ter plaatse. De first responders werken hierbij samen met de politie, de ambulance en het Mobiel Medisch Team.

Burgerhulpverlening

Daarnaast komt het voor dat burgerhulpverleners ter plaatse komen en de reanimatie starten. Je kunt jezelf bij HartslagNu aanmelden als burgerhulpverlener in Schoonhoven. Het is ook mogelijk om daar een AED aan te melden.
Scroll naar boven