Reeks gaslekkages in Schoonhoven stopt niet: Iepenpad opnieuw getroffen

Op dinsdagochtend werd de brandweer opgeroepen vanwege een gaslekkage aan het Iepenpad. Gisteren was daar ook al een gasleiding geraakt door graafwerkzaamheden voor het glasvezelnetwerk, en vandaag gebeurde dit opnieuw. De brandweer wist het gat gedeeltelijk te dichten en hield de omgeving in de gaten met meetapparatuur. Stedin werd ingeschakeld voor de definitieve afdichting.

Waarom komt de brandweer bij gaslekkages?

De grootste gevaren van aardgas zijn brand- en explosiegevaar. In de buitenlucht lijkt dit gevaar klein, maar gas kan zich ophopen in afgesloten ruimtes rondom het lek. Denk aan huizen, schuurtjes, kruipruimten en auto's. Met meetapparatuur stelt de brandweer vast hoe ver het gas zich verspreidt en of de concentraties explosief zijn.

Daarnaast kan de brandweer besluiten de omgeving te ontruimen. Hiermee worden ontstekingsbronnen weggenomen en omstanders in veiligheid gebracht.

De brandweer kan vaak met simpele middelen de uitstroom van het gas beperken, maar meestal niet helemaal verhelpen. Daarom wordt samengewerkt met de netbeheerder om het lek volledig te dichten.

Eerder waren er ook gasleidingen beschadigd in Schoonhoven, bij de Nobeldreef, Van der Heijdenstraat, Jan Lutmastraat en Knotwilgenstraat, als gevolg van de aanleg van glasvezel. Met de lekkages van vandaag en gisteren daarbij staat de teller nu op zes.

error:
Scroll naar boven