Stuurloos zonder verlichting op Lek: brandweer, RWS, politie én veerdienst in actie

Vannacht rond vijf uur zagen medewerkers van de Veerdienst Schoonhoven een stuurloos jacht drijven op de Lek bij Schoonhoven. Het bootje voerde geen verlichting en er was niemand aan boord te zien. De veerpont heeft met geluid- en lichtsignalen geprobeerd om de opvarenden wakker te maken. Bij nadere inspectie bleek het te gaan om twee jachten en door het snelle handelen van de veerdienstpersoneel liet de schipper zich aan dek zien.

De brandweer werd gealarmeerd en ging op pad met de brandweerboot en de tankautospuit, terwijl Rijkswaterstaat een patrouillevaartuig stuurde. De twee jachten waren inmiddels meegevoerd met de stroming en dreven ter hoogte van de Hem. Omdat ze niet goed zichtbaar waren in het aardedonker, zijn de boten een aantal keer ternauwernood ontsnapt aan een aanvaring met binnenvaartschepen.

Nadat Rijkswaterstaat contact had gelegd met de schipper van het stuurloze jacht, bleek dat één van de twee boten zonder brandstof was komen te zitten en de andere ook niet meer kon varen. De brandweerboot heeft beide vaartuigen vastgemaakt een gesleept naar de drijvende steiger bij het Veer. Het vermoeden bestond dat de schipper onder invloed was, en vanwege een aantal blauwe vaten aan boord is ook de politie ter plaatse gekomen.

Eenmaal aangekomen bij de steiger heeft de brandweer de twee boten vastgemaakt. Er bleek niet één opvarende te zijn, maar bij nader onderzoek waren er in totaal zes opvarenden aan boord. Ondanks alle commotie en hun levensgevaarlijke tocht over de Lek lagen vijf personen nog steeds te slapen aan boord. De politie heeft onderzocht of de schipper onder invloed was van alcohol of verdovende middelen. Alle nog slapende opvarenden werden wakker gemaakt en moesten hun identiteitsbewijs tonen aan de agenten. De blauwe vaten aan boord van de jachten waren leeg. Rijkswaterstaat en de politie hebben het incident verder afgehandeld.

error:
Scroll naar boven