Brandweer zoekt volgende generatie brandweermensen in Schoonhoven

De jeugdbrandweer gaat voor de volgende generatie brandweerhelden. Met actie en uitdagingen maakt de brandweer jongeren enthousiast voor het vak. Vanwege de doorstroming van jeugdleden die de overstap hebben gemaakt naar de ‘volwassen’ brandweer, is er weer ruimte voor nieuwe leden. Sluit je aan bij het team en word jeugdbrandweer in Schoonhoven!

Onder begeleiding van ervaren brandweermensen doen meiden en jongens actieve oefeningen en leren ze over brandbestrijding, de brandweer en veiligheid. Het team staat altijd voorop en met discipline en zelfvertrouwen kun je alles bereiken. De leeftijd van de leden varieert van 12 tot 18 jaar. Zodra iemand 18 jaar wordt, kan hij of zij solliciteren bij een vrijwilligers- of beroepsbrandweerkorps.

Oefenen
De jeugdbrandweer van Schoonhoven is onderdeel van de jeugdbrandweer Krimpenerwaard. Alle jeugdleden van de kernen Schoonhoven, Bergambacht, Lekkerkerk, Ouderkerk a/d IJssel, Stolwijk en Haastrecht komen elke veertien dagen op vrijdagavond bij elkaar om te oefenen. De junioren oefenen apart van de aspiranten, zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan oefenen.

Bij een groot aantal brandweerkorpsen zijn mensen werkzaam die hun brandweercarrière bij de jeugdbrandweer zijn begonnen. Ook bij brandweer Schoonhoven zijn er in het verleden al veel jeugdleden doorgestroomd naar het korps.

Activiteiten
Naast de inhoudelijke aspecten van het brandweerwerk hecht de jeugdbrandweer ook veel waarde aan het ontwikkelen van een bewustzijn rondom veiligheid. De jongeren leren reanimeren en oefenen met het gebruik van kleine blusmiddelen. Deze vaardigheden komen niet alleen van pas als ze later besluiten brandweerman of -vrouw te worden, maar dragen ook bij aan hun alledaagse leven. Naast de reguliere oefeningen neemt de jeugdbrandweer ook deel aan wedstrijden, organiseert het 24-uursdiensten en gaat het elk jaar op kamp. Hierdoor groeien de jeugdleden naar elkaar toe en ontstaat er een hechte groep.

Lid worden
Als iemand interesse heeft om lid te worden, bestaat de mogelijkheid om eerst enkele oefeningen bij te wonen als kennismaking. Op deze manier kunnen potentiële leden snel bepalen of de jeugdbrandweer aansluit bij hun verwachtingen. Voor het maken van een afspraak om kennis te maken, is het mogelijk om contact op te nemen met de brandweer Schoonhoven.

Foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door 112 Groene Hart

Scroll naar boven